Behöver du lugn i vardagen? Kolla in ASMR

529

ASMR står för Autonomous Sensory Meridian Response, vilket i sig kanske inte låter som att det är relaterat till den digitala världen, men en trend som startats för ett tag tillbaka på youtube säger annars.

 

asmr
ASMR i detta fall, kan summeras som så, att vissa ljud och bilder har en fysisk påverkan på personen som upplever dem, i form av en kittlande känsla i bakhuvudet och/eller ryggen. Detta fenomen upptäcktes kunna utnyttjas igenom videor, vilket då startade en trend av skapare på youtube som endast syftar framkalla denna kittlande känsla. Alla personer reagerar inte på samma vis till samma bilder eller ljud, vissa säger att de inte överhuvudtaget kan känna av det. Men de som känner det, kan inte få nog av det, vilket gjort att det finns personer på youtube som nu endast producerar ASMR material och faktiskt lever på det.

Olika upplevelser

Dessa ASMR videor kan komma i många olika format, då som tidigare nämnt olika personer har olika triggers för att känna av det. Detta kan ofta innehålla skådespel, där personen som skapat videon spelar en frisör, bibliotikarie eller till och med en utomjording. Ja, ASMR videor görs ibland med väldigt konstiga eller högkoncept idéer där en apokalyps har inträffat och du interagerar med en underground godisförsäljare. Dock så är det bara vissa som använder detta, och det är vanligare med videor där folk t.ex. äter kakor, eller helt enkelt viskar in i en mick medan de stirrar rakt in i kameran.
Jag personligen finner vissa ASMR videor att vara väldigt medetativa, om jag t ex. är stressad eller har svårt att sova, så är det ofta lugna tempot i ASMR videor något som hjälper mig. Jag har nog alltid haft lätt för att triggas, då jag kan minnas en scen från då jag var ung och såg på Tales from the crypt, där det var ett avsnitt i vilket en man talade direkt till kameran med en lugn röst och en pipa i munnen. Detta gav denna kittlande känsla, men det är inte förän nu många år senare som jag funnit att folk har valt att koncentrera denna effekt i dedikerade videor. Jag vet att allt detta kan potentiellt låta skumt, men jag skulle säga att ge det en chans, om du kan få denna känsla ifrån videor så kan de vara väldigt hjälpsamma med att hantera stress eller ångest. Jag skulle tipsa om någon specifik video eller så, men då det som tidigare nämnt är baserat på åskådaren själv så känns det svårt att tipsa om något direkt. Det bästa tipset jag skulle kunna ge är istället gå in på youtube och sök på ASMR, så kommer en hel myriad videor upp, och välj de som ser intressanta ut för just dig.

 

 

Related Articles