Åtgärdslista för din mobil 

79

Om något skulle hända din mobil – den blir stulen, försvinner eller tappad i marken så att den går sönder – så är det bra att ha gjort några saker i förebyggande syfte. Om din mobil försvinner riskerar känslig information att hamna i fel händer som kan läsa privata mail- eller sms-konversation, se dina bilder, få åtkomst till kontaktlistan, adresser etc.   

Säkerhetskopiera

Mobilen kan gå sönder och allt går förlorat om ingen säkerhetskopia finns. Bildkälla: 8 sidor  

När du köper en ny mobil är det bra att från början ha fått in vanan att säkerhetskopiera innehållet på telefonen regelbundet. Vare sig den försvinner, blir stulen eller går sönder är det jobbigt och tråkigt att förlora allt man har på telefonen. Från mobilnummer man inte kommer ihåg till bilder man aldrig vill bli av med eller biblioteket av böcker du har laddat ner, så är det bedrövligt att bli av med allt man har på mobilen. Eftersom det finns så mycket information lagrad i telefonen är det också viktigare än någonsin att alltid säkerhetskopiera och att göra det ofta. Det finns flera olika sätt att säkra din information på telefonen, det enklaste sättet kan vara att lagra det i ett moln på internet, då kommer du alltid åt din information och dina bilder var du än är. För hjälp om hur du säkerhetskopierar Android-telefoner kan du gå in på sidan hur.se och läsa under: hur säkerhetskopierar man Android 

IMEI-nummer 

Om mobilen blir stulen är det väldigt bra att redan ha tagit reda på mobilens IMEI-nummer. IMEI-numret är en kombination på 15 siffror som är individuella för alla telefoner och gör att den kan upptäckas och identifieras i ett mobilnät. Ett sätt att hitta numret är att kolla på förpackningen som mobilen köptes i, för fler tips kan du kolla in hur hittar man IMEI-numret. Om du vet ditt IMEI-nummer kan du spärra mobilen så att tjuven inte kan få åtkomst till den.  

IMEI-nummer finns till alla mobiler, även äldre modeller. Bildkälla: Mobil  

Hitta mobilen  

Om mobilen försvinner på något sätt behöver det inte bli katastrof. Det finns andra sätt att hitta den än genom IMEI-numret om du inte har det numret till hands. Den kanske dyker upp efter att du har bett någon att ringa mobilen.  

Om du har en iPhone kanske du har gått till inställningar när du först köpte telefonen och satt igång läget Hitta min iPhone. Om du har gjort detta på mobilen kan du med hjälp av en dator spåra telefonen. Mer hjälp kan du läsa här – hur man spårar iPhone. Du kan också kolla in MacWorld för lite mer tips att tänka på om din iPhone har försvunnit.  

Om du har en Android-telefon är ett av de enklaste sätten att spåra telefonen genom spårningsfunktionen som finns genom Google Play. Detta kallas på svenska för Android-enhetsadministratör.  För mer hjälp om hur du spårar din Android kan du läsa på sidan hur man spårar en Android i PCTidningen.
 

Att tänka på 

  • När du har köpt en ny mobil sätt alltid ett lösenord på den även om du tror att du aldrig kommer bli utsatt för rån, du kan även tappa mobilen och någon kan då också få åtkomst till känslig information. Sätt ett lösenord för att göra mobilen mer säker.

Bildkälla: How-To Geek 

  • Spärra telefonen om det inte hittas inom rimlig tid. Om telefonen har uppkoppling till internet så kan du låsa den eller radera innehållet och då sätt se till att ingen kan komma åt något innehåll i din telefon.  
  • Om du har ett abonnemang kan du kontakta din operatör och be dem att spärra sim-kortet. Du kan även få ett nytt sim-kort från operatören om mobilen inte hittas och du kan få ditt gamla sim tillbaka.  
  • Polisanmäl stölden. När du polisanmäler stölden är det viktigt att ha IMEI-numret med.  
  • Börja att säkra alla dina konton genom att byta lösenord på allt. Tänk noga igenom så att lösenord för privat mail som jobbmail och sociala medier är ändrat.  
  • Om du har köpt appar så finns de sedan tillgängliga för dig att ladda ner på nästa mobil, köpa appar förblir köpta eftersom de är kopplade din ditt konto på mobilen, d.v.s. din mail.  

 

  

 

Related Articles